E422 Glicerol
Prirodni stabilizator, sredstvo za zadržavanje vlage i povećanje volumena. U prirodi se nalazi u životinjskim i biljnim mastima i uljima. Proizvodi se kemijskom sintezom iz propilenaili potpunom hidrolizom masti i ulja. Može se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali konačna procjena učinaka tako dobivenog glicerola još nije završena. Iako mu je kalorijska vrijednost jednaka stolnom šećeru, ne povisuje razinu glukoze u krvi pa ga smiju konzumirati dijabetičari. Pokazano je da sprječava oštećivanje DNA molekule izazvano ultraljubičastim i rentgenskim zračenjem jer ima sposobnost gašenja nastalih slobodnih radikala. Dopušten je u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba:
Upotrebljava se po pravilu quantum satis u pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, sladoledu, proizvodima od kakaa i čokolade, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, likerima na osnovi jaja, nekim alkoholnim pićima, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, grickalicama, dodatcima prehrani...

 
nije određen