E422
Glicerol
Prirodni stabilizator, sredstvo za zadržavanje vlage i povećanje volumena.
U prirodi se nalazi u životinjskim i biljnim mastima i uljima. Proizvodi
se kemijskom sintezom iz propilenaili potpunom hidrolizom masti i ulja.
Može se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali konačna procjena
učinaka tako dobivenog glicerola još nije završena. Iako mu je kalorijska
vrijednost jednaka stolnom šećeru, ne povisuje razinu glukoze u krvi pa
ga smiju konzumirati dijabetičari. Pokazano je da sprječava oštećivanje
DNA molekule izazvano ultraljubičastim i rentgenskim zračenjem jer ima
sposobnost gašenja nastalih slobodnih radikala. Dopušten je u ekološkoj
proizvodnji hrane. Namirnicama se dodaje po pravilu quantum
satis. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Upotrebljava se po pravilu quantum satis u pekarskim proizvodima,
keksima, kolačima, sladoledu, proizvodima od kakaa i čokolade, bombonskim
proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme,
deserte, likerima na osnovi jaja, nekim alkoholnim pićima, bezalkoholnim
osvježavajućim napitcima, grickalicama, dodatcima prehrani...
|