E425 Konjak guma
Prirodno sredstvo za zgušnjavanje i želiranje. Proizvodi se ekstrakcijom iz gomolja azijske biljke Amorphophallus konjac. Često se upotrebljava u kombinaciji s guar gumom (E412) i ksantan gumom (E415) jer pojačava njihovu djelotvornost. Veće količine mogu uzrokovati bolove u trbuhu, nadutost i proljev. U organizmu ovaj aditiv može remetiti resorpciju vitamina topljivih u vodi i mastima. Iako se smatra bezopasnim, često konzumiranje nije preporučljivo.

Dopuštena upotreba:
Hrani se smije dodati do 10 g/kg ovog aditiva. Često se upotrebljava u staklenoj tjestenini (noodles – vrsta kineske tjestenine). Služi i kao nosač aditiva.
Ne smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije stavljati u dehidriranu hranu koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).


ADI: nije određen