E425
Konjak guma
Prirodno sredstvo za zgušnjavanje i želiranje. Proizvodi se ekstrakcijom
iz gomolja azijske biljke Amorphophallus konjac. Često se upotrebljava
u kombinaciji s guar gumom (E412) i ksantan gumom (E415) jer pojačava
njihovu djelotvornost. Veće količine mogu uzrokovati bolove u trbuhu,
nadutost i proljev. U organizmu ovaj aditiv može remetiti resorpciju vitamina
topljivih u vodi i mastima. Iako se smatra bezopasnim, često konzumiranje
nije preporučljivo.
Dopuštena upotreba:
Hrani se smije dodati do 10 g/kg ovog aditiva. Često se upotrebljava
u staklenoj tjestenini (noodles – vrsta kineske tjestenine). Služi i kao
nosač aditiva.
Ne smije se rabiti u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice
(tipa jelly mini cup) ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju,
istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost
od gušenja. Zbog istog se razloga ne smije stavljati u dehidriranu hranu
koja za vrijeme konzumiranja rehidrira (nabubri).
ADI:
nije određen
|