E426
Hemiceluloza iz soje
Prirodni
emulgator, zgušnjivač i stabilizator. Proizvodi se iz soje ekstrakcijom
pomoću vruće vode. Može se proizvesti iz genetički modificirane soje,
ali konačna procjena učinaka tako dobivene hemiceluloze još nije završena.
Na listu dopuštenih aditiva uvrštena je Pravilnikom o aditivima u hrani
iz 2008. godine. Budući da se soja nalazi na popisu potencijalnih alergena,
na deklaraciji proizvoda koji sadržavaju ovaj aditiv mora biti naznačeno
da potječe od soje. Smatra se bezopasnom.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
dopuna
hrani (prema posebnim propisima) |
1,5
g/L |
napitci
na osnovi mlijeka (za prodaju na malo) |
5
g/L |
zapakirani
fini pekarski proizvodi (za prodaju na malo), zapakirani orijentalni
rezanci pripremljeni za konzumiranje (za prodaju na malo), zapakirana
riža pripremljena za konzumiranje (za prodaju na malo), zapakirani
proizvodi od prerađenog krumpira i riže (uključujući smrznute, duboko
smrznute, rashlađene i sušene) za prodaju na malo, dehidrirani, koncentrirani,
smrznuti i duboko smrznuti proizvodi od jaja, bombonski proizvodi
od želea, osim žele bombona |
10
g/kg |
emulgirani
umaci |
30
g/L |
ADI:
nije određen
|