E440 Pektin
Prirodni zgušnjivač, stabilizator, sredstvo za želiranje i povećanje volumena. Pektin je polisaharid građen od jedinica galaktouronske kiseline. Proizvodi se izolacijom iz voća. Izvor su pektina jabuke, ribizl, dunje, naranče, cvjetača, kupus, suhi grašak, krumpir, jagode, maline, kupine. Pospješuje probavu, pa se voće s velikim sadržajem pektina preporučuje u dijetoterapiji proljeva i opstipacije. Pektin u crijevima formira gel koji prekriva crijevnu sluznicu vežući žučne kiseline, pri čemu se smanjuje apsorpcija masti i kolesterola, napose LDL kolesterola. Dopušten je u ekološkoj proizvodnji hrane. Namirnicama se uglavnom smije dodavati po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba:
Pektin se hrani za dojenčad i malu djecu smije dodavati u ograničenim količinama: u kiselim prijelaznim pripravcima za dojenčad 5 g/L, prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani 10 g/kg, bezglutenskoj hrani na osnovi žitarica 20 g/kg, hrani za dojenčad i malu djecu za posebnu medicinsku namjenu 10 g/L. Soku i nektaru od ananasa i/ili marakuje dodaje se do 3 g/L. Smije se miješati u određenim omjerima sa šećerima, pod uvjetom da se navede na deklaraciji proizvoda. U proizvodima od kakaa i čokolade smije se rabiti samo kao sastojak preljeva i glazura. U ostalim se proizvodima upotrebljava po pravilu quantum satis. Najčešće se dodaje pekarskim proizvodima, aromatiziranim mliječnim proizvodima (npr. sladoledu, voćnom jogurtu, pudingu), ekstra džemu i ekstra želeu, džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i ostalim sličnim voćnim proizvodima, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, voćnim kompotima (osim kompota od jabuka), prirodno mutnim voćnim sirupima, umacima na bazi voća i povrća, kečapu, bombonskim proizvodima, preljevima, masama za punjenje, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, juhama i koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, začinima, grickalicama na osnovi žitarica, senfu...

Ne smije se upotrebljavati u bombonskim žele proizvodima zapakiranima u mini posudice (tipa jelly mini cup)ili kapsule, koji se konzumiraju u jednom zalogaju, istiskivanjem sadržaja posudice/kapsule izravno u usta, jer postoji opasnost od gušenja.

 
nije određen