E470a
Natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli masnih kiselina
Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode,
tvari protiv zgrudnjavanja, emulgatori i stabilizatori. Masne kiseline
su monokarboksilne kiseline koje ulaze u sastav masti i ulja. Mogu biti
zasićene ili nezasićene. Mogu se proizvesti iz genetički modificiranih
sirovina, ali još nije moguće dati konačnu procjenu učinaka tako dobivenih
masnih kiselina. Masne kiseline u kiseloj sredini gube djelotvornost,
a već se na sobnoj temperaturi mijenjaju zbog oksidacije. Teški metali
i u malim količinama ubrzavaju njihovu oksidaciju. U organizmu se mogu
skladištiti, a razgrađuju se putem metabolizma masti. Namirnicama se dodaju
po pravilu quantum satis.
Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Upotrebljavaju
se po pravilu quantum satis, najčešće u pekarskim proizvodima,
bombonskim proizvodima, preljevima, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima,
juhama, praškastim koncentratima za juhe, suhome kvascu, prašku za pecivo,
prašku za pudinge, kreme, deserte, dodatcima prehrani...
|