E472a
Esteri octene kiseline s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina
Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori,
sekvestranti, tvari protiv pjenjenja. Namirnicama se dodaje po pravilu
quantum satis.
Vidi E470 – E471. Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Prerađenoj
hrani na osnovi žitarica, keksima i dvopeku te ostaloj hrani za dojenčad
i malu djecu smije se dodati 5 g/kg. Ostaloj hrani dodaju se po pravilu
quantum satis. Uglavnom se rabe u pekarskim proizvodima (običnom
bijelom kruhu), riži za brzu pripremu, sladoledu, sirnim pripravcima,
majonezi, margarinu i emulgiranoj masti, umacima, juhama, koncentratima
za juhe i umake, dodatcima jelima, bombonskim proizvodima, masama za punjenje
i preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim
napitcima, praškastim pripravcima kave i kavovine za tople i hladne napitke,
grickalicama na osnovi krumpira i žitarica, svježem i suhom kvascu...
|