E475
Poliglicerolni esteri masnih kiselina
Umjetna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori i stabilizatori. Proizvode se kemijskom sintezom iz alkohola glicerola i masnih kiselina. Mogu se proizvesti iz genetički modificiranih sirovina, ali još nije moguća konačna procjena učinaka tako dobivenih estera. Smatraju se bezopasnima.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
mlijeko u prahu (kao dodatak toplim i hladnim napitcima)
|
500mg/kg |
proizvodi od jaja |
1g/kg |
bombonski proizvodi i slične slastice
|
2g/kg |
emulgirani likeri
|
5g/L |
masne emulzije, zamjena za mlijeko i vrhnje, deserti, guma za žvakanje, hrana za redukciju tjelesne mase, hrana za posebnu medicinsku namjen
|
5g/kg |
žitarice za doručak tipa Granola, fini pekarski proizvodi |
10g/kg |
dodaci
prehrani |
quantum
satis |
|