E481
Natrijev stearoil-2-laktilat
Umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz stearinske i mliječne kiseline. Smatra se bezopasnim.
DOPUŠTENA
UPOTREBA |
KOLIČINA |
praškasti proizvodi za pripravu toplih napitaka, hrana za posebnu medicinsku namjenu, hrana za redukciju tjelesne mase, talijanski voćni proizvod u sirupu od senfa (Mostarda di frutta), guma za žvakanje
|
2g/kg |
vrhnje ili zamjena za vrhnje u praškastim pripravcima za tople i hladne napitke, kruh (osim osnovne vrste pšeničnoga kruha) |
3g/kg |
riža za brzo kuhanje, mljeveni ili rezani konzervirani mesni proizvodi
|
4g/kg |
fini pekarski proizvodi, žitarice za doručak, deserti, bombonski proizvodi i slične slastice, grickalice na osnovi žitarica i krumpira
|
5g/kg |
emulgirani likeri, alkoholna pića s manje od 15 % vol. alkohola |
8g/L |
emulgirane masnoće |
10g/kg |
|