E501
Kalijevi karbonati
Prirodna sredstva za reguliranje kiselosti, tvari za rahlenje, stabilizatori. Poznatiji
kao potaša. Tradicionalno se upotrebljavaju u proizvodnji medenjaka. Dopušteni
su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatraju se bezopasnima.
Dopuštena
upotreba:
Proizvodi
od kakaa i čokolade smiju sadržavati 7 % ovih aditiva (na suhu tvar, bez
masnoće). Prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj hrani za dojenčad
i malu djecu smiju se dodati samo kao sredstvo za rahljenje.Ostaloj
se hrani dodaju po pravilu quantum
satis. Najčešće se rabe u pekarskim proizvodima, keksima,
kolačima, mlijeku u prahu i ugušćenom mlijeku, prašku za sladoled,
jogurtu u prahu, vrhnju u prahu, ostalim praškastim proizvodima,
topljenom siru, bombonskim proizvodima, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima,
prašku za pecivo, grickalicama od žitarica i krumpira, dodatcima prehrani...
|