E501 Kalijevi karbonati
Prirodna sredstva za reguliranje kiselosti, tvari za rahlenje, stabilizatori. Poznatiji kao potaša. Tradicionalno se upotrebljavaju u proizvodnji medenjaka. Dopušteni su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatraju se bezopasnima.

Dopuštena upotreba:
Proizvodi od kakaa i čokolade smiju sadržavati 7 % ovih aditiva (na suhu tvar, bez masnoće). Prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj hrani za dojenčad i malu djecu smiju se dodati samo kao sredstvo za rahljenje.Ostaloj se hrani dodaju po pravilu quantum satis. Najčešće se rabe u pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, mlijeku u prahu i ugušćenom mlijeku, prašku za sladoled, jogurtu u prahu, vrhnju u prahu, ostalim praškastim proizvodima, topljenom siru, bombonskim proizvodima, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, prašku za pecivo, grickalicama od žitarica i krumpira, dodatcima prehrani...

 
nije određen