E524
Natrijev hidroksid
Umjetni regulator kiselosti, rabi se kao lužina. Dopušten u ekološkoj proizvodnji
hrane. Smatra se bezopasnim.
Dopuštena
upotreba:
Proizvodi
od kakaa i čokolade smiju sadržavati najviše 7 % ovog aditiva (izraženo
na suhu tvar, bez masnoće). Prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj
dječjoj hrani smije se dodati samo kao sredstvo za reguliranje kiselosti.
Ostaloj se hrani smije dodavati po pravilu quantum
satis. Upotrebljava se najčešće u proizvodnji lužnatog
peciva (za površinsku obradbu), u margarinu i emulgiranim mastima, bombonskim
proizvodima, u proizvodnji džemova, želea, marmelada, pekmeza i ostalih
sličnih voćnih proizvoda, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti,
u bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, grickalicama, prženim plodovima
i sjemenkama...
|