E626
Gvanilna kiselina
Prirodni pojačivač okusa biljnog podrijetla. Gvanilna kiselina pripada skupini purina, heterocikličkih aromatskih organskih spojeva koji su sastavni dio naših gena, odnosno DNA i RNA molekula. Ona je tako sastavni dio svake žive stanice. Industrijski se proizvodi biotehnološkim postupkom uz pomoć mikroorganizama. Razgradnjom gvanilne kiseline i njezinih soli, gvanilata, u organizmu nastaje mokraćna kiselina. Osobe koje boluju od poremećaja metabolizma mokraćne kiseline - uloga (gihta) trebaju izbjegavati ovu skupinu aditiva kao i sve ostale namirnice koje sadržavaju purine. Gvanilna kiselina se zasad smatra bezopasnom. Nedovoljno je ispitana. Često konzumiranje nije preporučljivo.
Dopuštena
upotreba:
Začinima
i kondimentima (gotovim prilozima i umacima) dodaje se po pravilu quantum
satis, a ostaloj se hrani smije dodavati do 500
mg/kg. Često se rabi u gotovim jelima, kobasicama i mesnim proizvodima
u konzervama, proizvodima od riba, rakova i glavonožaca, prerađevinama
povrća, margarinu i emulgiranim mastima, umacima, preljevima, salatama,
kečapu, majonezi, senfu, aromatiziranom octu, grickalicama na osnovi žitarica
i krumpira...
|