E953 Izomalt
Umjetno sladilo koje sladi dvostruko slabije od šećera saharoze. Izomalt je disaharid građen od glukoze i manitola, a proizvodi se kemijskom sintezom iz saharoze. Može se proizvesti od genetički modificiranih sirovina, ali konačna procjena učinaka tako dobivenog izomalta nije dovršena. Njegova energijska vrijednost od 2,4 kcal/g dvostruko je manja od energijske vrijednosti saharoze. Smiju ga konzumirati dijabetičari jer za njegov metabolizam nije potreban inzulin. Dnevna doza veća od 20 do 30 g izomalta (sadržana npr. u pola ploče dijetne čokolade) može prouzročiti nadutost i proljev. Stolna sladila koja sadržavaju E953 i druga hrana koja sadržava više od 100 grama po kilogramu ili po litri ovog aditiva moraju na ambalaži imati otisnuto upozorenje: „Prekomjerno konzumiranje može imati laksativni učinak.” Često konzumiranje nije preporučljivo!

Dopuštena upotreba:

U svrhu zaslađivanja upotrebljava se po pravilu quantum satis u desertima i sličnim proizvodima smanjene energijske vrijednosti: u aromatiziranim vodenim desertima, desertima na osnovi mlijeka ili mliječnih proizvoda, na osnovi voća i povrća, jaja, žitarica, masti, u smrznutim desertima, u žitaricama za doručak ili sličnim proizvodima na osnovi žitarica, u džemovima, želeima, marmeladama, domaćim marmeladama i ušećerenom voću, u proizvodima od voća, osim onih koji su namijenjeni proizvodnji voćnih sokova, u bombonskim proizvodima i sličnim slasticama bez dodanog šećera, u gumama za žvakanje bez dodanog šećera, u slasticama smanjene energijske vrijednosti na osnovi sušenog voća, na osnovi škroba, na osnovi kakaa, u namazima na osnovi kakaa, mlijeka, sušenog voća ili masti, finim pekarskim proizvodima, umacima, senfovima, proizvodima za posebne prehrambene potrebe, dodatcima prehrani u krutome stanju (po posebnome propisu).

Osim radi zaslađivanja, izomalt se smije rabiti i za druge namjene: za obradbu smrznute i duboko smrznute neprerađene ribe, rakova, mekušaca i glavonožaca, u proizvodnji likera, te u proizvodnji gotovo sve ostale hrane (osim napitaka i hrane kojima se ne smiju dodavati aditivi).

 
nije određen