E960
Steviozid
Prirodno
sladilo koje je, ovisno o koncentraciji, 40 do 300 puta slađe od šećera
saharoze. U RH nije odobren kao prehrambeni aditiv. Steviozid je smjesa
glikozida koja se dobiva od američke tropske biljke Stevia rebaudiana
Bertoni, a glavni su joj sastojci steviozidi i rebaudiozidi. To je sladilo
termostabilno, otporno na kiseline i lužine, ne utječe na glikemijski
indeks te je pogodno za dijabetičare. Provedena su brojna istraživanja
koja su dokazala sigurnost steviozida u prehrani. Naime, pod pritiskom
tvrtki koje proizvode umjetna sladila, mjerodavne institucije zadužene
za sigurnost hrane dugo su zabranjivale ovo prirodno sladilo. Time je
vlasnicima patenata nad aspartamom, ciklamatom, saharinom i drugim umjetnim
sladilima omogućen monopol na svjetskome tržištu. Nakon 30-ak godina službene
političke zabrane, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) promijenila
je 2008. godine svoje stajalište te dodijelila steviozidu takozvani GRAS
(od engl. generally recognized as safe) status kojim se steviozidi smatraju
sigurnima za upotrebu u ljudskoj prehrani. Sličnu je odluku donijela i
australsko-novozelandska agencija za hranu kojom su steviozidi svrstani
na službenu listu prehrambenih aditiva pod brojem E960. Kompanija „Coca-Cola”
već je stavila na tržište nove linije svojih gaziranih proizvoda linije
Sprite Green zaslađenih „Truvia” prirodnim sladilom koje nije
ništa drugo doli ekstrakt stevije. Istodobno je i „Pepsi-Cola” zasladila
svojim ekstraktom steviozida pod imenom „PureVia” napitke linije SoBe
LifeWater. Stevija je kao sladilo odobrena u Švicarskoj i Francuskoj,
a u travnju 2010. godine i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
objavila je službeno stajalište o sigurnosti upotrebe steviozida kao sladila.
Time je i europsko tržište otvoreno onima koji žele uzgajati i konzumirati
slatki list stevije.
ADI:
4mg/kg tjelesne težine
|