E960 Steviozid
Prirodno sladilo koje je, ovisno o koncentraciji, 40 do 300 puta slađe od šećera saharoze. U RH nije odobren kao prehrambeni aditiv. Steviozid je smjesa glikozida koja se dobiva od američke tropske biljke Stevia rebaudiana Bertoni, a glavni su joj sastojci steviozidi i rebaudiozidi. To je sladilo termostabilno, otporno na kiseline i lužine, ne utječe na glikemijski indeks te je pogodno za dijabetičare. Provedena su brojna istraživanja koja su dokazala sigurnost steviozida u prehrani. Naime, pod pritiskom tvrtki koje proizvode umjetna sladila, mjerodavne institucije zadužene za sigurnost hrane dugo su zabranjivale ovo prirodno sladilo. Time je vlasnicima patenata nad aspartamom, ciklamatom, saharinom i drugim umjetnim sladilima omogućen monopol na svjetskome tržištu. Nakon 30-ak godina službene političke zabrane, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) promijenila je 2008. godine svoje stajalište te dodijelila steviozidu takozvani GRAS (od engl. generally recognized as safe) status kojim se steviozidi smatraju sigurnima za upotrebu u ljudskoj prehrani. Sličnu je odluku donijela i australsko-novozelandska agencija za hranu kojom su steviozidi svrstani na službenu listu prehrambenih aditiva pod brojem E960. Kompanija „Coca-Cola” već je stavila na tržište nove linije svojih gaziranih proizvoda linije Sprite Green zaslađenih „Truvia” prirodnim sladilom koje nije ništa drugo doli ekstrakt stevije. Istodobno je i „Pepsi-Cola” zasladila svojim ekstraktom steviozida pod imenom „PureVia” napitke linije SoBe LifeWater. Stevija je kao sladilo odobrena u Švicarskoj i Francuskoj, a u travnju 2010. godine i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je službeno stajalište o sigurnosti upotrebe steviozida kao sladila. Time je i europsko tržište otvoreno onima koji žele uzgajati i konzumirati slatki list stevije.

ADI: 4mg/kg tjelesne težine