E965 Maltitol (I), Maltitol sirup (II)
Umjetno sladilo, stabilizator i emulgator. Dobiva se enzimatskom razgradnjom škroba. Može se proizvesti od genetički modificiranih sirovina, no konačna procjena učinaka tako dobivenog maltitola još nije dovršena. Sladi slabije od šećera saharoze, ima manju energijsku vrijednost, te u manjoj mjeri utječe na glikemijski indeks. Veće dnevne doze uzrokuju nadutost i proljev. Stolna sladila koja sadržavaju E965 i druga hrana koja sadržava više od 100 grama po kilogramu ili po litri ovog aditiva moraju imati otisnuto upozorenje: „Prekomjerno konzumiranje može imati laksativni učinak.” Namirnicama se smije dodavati po pravilu quantum satis. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba:
U svrhu zaslađivanja upotrebljava se u aromatiziranim vodenim desertima, desertima na osnovi mlijeka ili mliječnih proizvoda, na osnovi voća i povrća, jaja, žitarica, masti, u smrznutim desertima (sladoledima), u žitaricama za doručak ili u sličnim proizvodima na osnovi žitarica, u džemovima, želeima, marmeladama, domaćim marmeladama i ušećerenom voću, u proizvodima od voća, osim onih koji su namijenjeni proizvodnji voćnih sokova, u bombonskim proizvodima i sličnim slasticama bez dodanog šećera, u gumama za žvakanje bez dodanog šećera, slasticama na osnovi sušenog voća, u slasticama na osnovi škroba, proizvodima na osnovi kakaa, namazima na osnovi kakaa, mlijeka, sušenog voća ili masti, finim pekarskim proizvodima, umacima, senfovima, proizvodima za posebne prehrambene potrebe, dodatcima prehrani u krutome stanju (po posebnome propisu).

Po pravilu quantum satis smije se rabiti i za druge namjene (osim za zaslađivanje): za obradbu smrznute i duboko smrznute neprerađene ribe, rakova, mekušaca i glavonožaca, u proizvodnji likera, te u proizvodnji gotovo sve ostale hrane (osim napitaka i hrane kojima se ne smiju dodavati aditivi).

 
nije određen