PRIOPĆENJE UZ 3. IZDANJE KNJIŽICE
Što se krije iza E-brojeva?

Udruga za demokratsko društvo (UDD), Zagreb, u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, a uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva početkom 2007. pokrenula je projekt Savjetovalište za E- brojeve: www.e-brojevi.udd.hr .

U okviru projekta tiskano je treće izdanje knjižice "Što se krije iza E-brojeva?", autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković Vrček. Ono je izmijenjeno i dopunjeno sukladno novim istraživanjima i saznanjima na području primjene aditiva. Osim toga, u novom izdanju posebno su označeni aditivi koje bi trebalo izbjegavati u dječjoj prehrani. Ovo izdanje knjižice namijenjeno je školskim i vrtićkim knjižnicama u gradu Zagrebu.


Po jedan primjerak 3. izdanja knjižice "Što se krije iza E-brojeva?" već su dobili sudionici radionica o aditivima u hrani. Radionice su održane u studenom o.g. u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport. Sudjelovali su odgojitelji /ce i medicinske sestre iz predškolskih ustanova, učitelji/ce osnovnih škola te kuhar/ice iz vrtića škola.

 

Radionice su pokazale da postoji velika "glad" za informacijama ne samo o aditivima u hrani nego i općenito o pravilnoj prehrani djece I mladih. Cilj radionica je bio informirati odgojitelje/učitelje , a preko njih i mlade i njihove roditelje, kako bi mogli odgovornije odlučivati o tome koju hranu kupuju I konzumiraju. Stoga su sudionici radionica upućeni i na portal Savjetovalište za E- brojeve: www.e-brojevi.udd.hr na kojem mogu naći opširne informacijama o aditivima u hrani (E-brojevima) dopuštenima u Republici Hrvatsko te novosti koje se tiču E-brojeva, sigurnosti hrane, itd. Osim toga, posjetitelji/ce stranice mogu postavljati pitanja na koja odgovaraju članovi ekspertnog tima. U proteklih 6 mjeseci Savjetovalište je posjećeno vše od 15 000 puta.

Treće izdanja knjižice "Što se krije iza E-brojeva ?" kao i sve ostale aktivnosti u okviru projekta Savjetovalište za E- brojeve usmjerene su na pružanje informacija o aditivima u hrani te na podizanje svijesti i odgovornosti posebno za (pre)hranu mladih.


Dada Lerotić, voditeljica projekta
Zagreb, 12. prosinca 2007
.

PPplakat s označenim E-brojevima
koji mogu štetiti zdravlju
možete skinuti i tiskati


UDD | 10000 Zagreb | tel/fax. (+3851) 631 0039 | udd@udd.hr | www.udd.hr