EFSA
provodi reevaluaciju sigurnosti prehrambenih bojila i donosi svoje prvo
mišljenje:
Bojilo Red 2G izaziva zabrinutost zbog moguće štetnosti
Radna skupina AFC (Skupina za prehrambene aditive, začine, postupke i
materijale u kontaktu s hranom) EFSA-e usvojila je 5. srpnja 2007. mišljenje
o prehrambenom bojilu Red 2G (E128). Upotreba tog bojila, koja je dozvoljena
samo u nekim kobasicama i mesu za burgere (koje sadrži 4-6% biljnog materijala),
izaziva zabrinutost zbog mogućih zdravstvenih posljedica. Ovo je prvo
mišljenje u nizu reevalucija koje EFSA trenutno provodi nad prehrambenim
aditivima, uključujući bojila, koji su dozvoljeni u Europskoj Uniji.
Pokazano je da se Red 2G u organizmu pregrađuje u spoj anilin. Na temelju
provedenih istraživanja na životinjama Radna skupina je zaključila da
se anilin može smatrati karcinogenim spojem. Noviji znanstveni rezultati
pokazuju da se ne može isključiti mogućnost da je karcinogeni potencijal
anilina povezan s oštećenjima genetskog materijala stanice. Stoga nije
moguće odrediti razinu unosa anilina koja se može smatrati sigurnom za
ljude. Radna skupina zaključuje da se upotreba Red 2G treba smatrati zdravstvenim
rizikom.
EFSA je o svojim zaključcima o sigurnosti bojila Red 2G izvjestila Europsku
komisiju.
Cjelovito
mišljenje o Red 2G bit će objavljeno uskoro na službenim stranicama EFSA-e:
www.efsa.europa.eu/en/science/afc/afc_opinions.html.
U postupcima reevaluacije prehrambenih aditiva dozvoljenih u EU pritoritet
je dan upravo prehrambenim bojilima, koja su među prvim aditivima na popisu
za procjene u okviru nove europske legislative. Od vremena prvih ispitivanja
sigurnosti aditiva, provedenih prije 30 godina, pojavile su se nove znanstvene
studije. U nastavku ovih postupaka procjene, EFSA će izvršiti reevaluciju
svih prehrambenih bojila i to svaku boju zasebno.
Za
više informacija o EFSA-inom radu na prehrambenim aditivima posjetite
EFSA stranice In Focus:
www.efsa.europa.eu/en/in_focus/food_additives.html
|