Prijevod EFSA-inog priopćenja od 28. 9. 2007.


Znanstvenici Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) završili su s početnim razmatranjima najnovijeg istraživanja, kojeg je proslijedila britanska Agencija za prehrambene standarde (FSA), o povezanosti prehrambenih bojila i hiperaktivnosti kod djece, te su odlučili da su potrebni dodatni detalji oko te studije.

Komisija za aditive (AFC) koja proučava najnoviju studiju zatražit će od FSA dodatne informacije, a kako bi pomogla rad Komisije, EFSA je već osigurala preliminarne procjene statističkog dizajna korištenog u spomenutoj studiji. U međuvremenu, EFSA nastavlja s požurivanjem reevaluacije svih dozvoljenih prehrambenih bojila, s posebnim naglaskom na šest azo-bojila korištenih u studiji.

Komisija AFC je odredila ključne probleme koje će detaljnije proučavati, kvalitetu dizajna i metodologije studije, statističku analizu, ulogu genetske predispozicije, te klinički značaj rezultat za pojedinu osobu ili populaciju u cjelini.

Razmatranje tih aspekata omogućit će Komisiji da se odredi relevantnost rezultata za donošenje konačnih zaključaka o uzrocima i poljedicama, kao i moguću ulogu točno određenih bojila.
Komisija AFC ima u vidu da je studija izvršena na sveučilištu u Southamptonu najveće istraživanje provedeno s ciljem da se odredi utjecaj prehrambenih aditiva na ponašanje djece, te kao takva može rasvijetliti vrlo važna pitanja.

Komisija AFC će vrlo detaljno razmotriti studiju uz pomoć drugih znanstvenika i liječnika koji su eksperti u području dječje psihologije i ponašanja, alergija i analiza kliničkih istraživanja.
EFSA očekuje da će se reevaluacija provesti do kraja siječnja 2008. godine čime će omogućiti Europskoj komisiji (EC) da donese mišljenje o studiji.

Studija priopćena od strane FSA i provedena na sveučilištu u Southamptonu objavljena je u časopisu The Lancet.

Pristup prethodnom priopćenju EFSA-e o britanskoj studiji o promjenama ponašanja djece uslijed konzumacije prehrambenih bojila možete naći na:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178637756847.htm